HOME

Nieuw Bauhaus Museum Weimar 2009

Black Box

Mijn ontwerp wordt gedomineerd door een dichte box midden in het museum. In deze box ka n het binnen klimaat en het licht perfect geregeld worden. Zo kan de Bauhaus collectie die voor 90 % uit papier werk bestaat ideaal tentoongesteld worden. Deze Box staat vrij in de ruimte, aan twee zijden ervan bevinden zich loshangende vloeren, die door een trap die als spiraal om de box heen loopt te bereiken zijn. Aan de ene zijde hangen drie grote vloeren die voor de tijdelijke collecties te gebruiken zijn. En aan de andere zijde hangt een kleinere vloer met een hoogte van 6 meter waar grote werken tentoongesteld kunnen worden. Zo ontstaan in één gebouw drie soorten ruimtes die passen bij de aard van hetgeen dat tentoongesteld gaat worden. De gesloten box, grote geopende vloeren en kleinere vloeren met grote hoogtes.

Stedenbouwkundig vormt het museum een figuur die van twee zijden in lijn loopt met de bestaande bebouwing. Het hoofd gebouw is een driedelige vorm die zich om het Van de Velde gebouw heen vormt. En het kleinere gebouw loopt mee in de rijbebouwing van de AmaliaStrasse. Door deze twee deling ontstaat een nieuw plein, dat de historische achtergevel van het Van de Velde gebouw benadrukt.

De verschillede functies zijn opgedeeld over de gebouwen, in het deel aan AmaliaSrasse bevinden zich de museum dienende functies zoals Cafe, Buhne, en Museumpadagogiek. In het hoofd gebouw dient het midden gedeelte als foyer gedeelte zodat je als bezoeker kunt kiezen eerst naar het hoofd museum gedeelte te gaan dat zich in de grootste bouwcurper bevind, of naar voren te gaan waar zich de studenten gallerie bevind. Deze is de de plaatsing betrokken bij de campus en kan apart van het museum functioneren, evenals het tweede gebouw aan AmaliaStrasse.

01.jpg